Emil Jensen -än susar skogen- cykelturnén 2022

OBS: KONSERTEN ÄR SLUTSÅLD
vid fint sommarväder är konserten utomhus och då finns det flera platser- då vi inte vet hur vädret blir kan du sätta upp dig på en väntelista (med namn o telefonnummer).

Sommaren närmar sig och vi är glada att få Emil Jensen hit för en föreställning under sin cykelturné genom en del av Sverige i samarbete med  Naturskyddsföreningen – med stöd av Tjustbygdens Sparbank och Länsförsäkringar Kalmar Län.
Den 13 juli kl 19.00 bjuder Emil Jensen på ” än susar skogen” – föreställning avslutas med en trädplantering utanför Lofta Caffè.
– Min nya föreställning handlar om livet på planeten, som en hyllning till den biologiska mångfalden, till alla som inte har någon röst, till alla som ännu inte fötts, för fred på och med jorden. Då kändes det självklart att genomföra turnén i just denna form. Mycket snack och mycket verkstad, säger Emil själv om den revolutionerande turnémetoden.-
Köp din biljett info@lofta-caffe.com eller 076 319 62 78
Biljetten kostar 280.- kr (150.- kr under 20 år) och det är en begränsad antal platser som finns, därför rekommenderar vi att du säkrar din plats direkt.

 

Hoschang Moschiri och Elizabet Christiansson

Mellan 13 och 29 maj kan du njuta av en lekfull och färgglad utställning. Hoschang Moschiri visar måleri och skulpturer, Elizabet Christiansson bjuder på objekt, väv och måleri.
Vernissage är lördagen den 14 maj kl 13.00 -15.00. Utställningen är öppet fre-sön kl 11.00 – 16.00.
Välkommen!!!

Konsert med BitBoys

Söndagen den 1maj kl 15.00 är BitBoys våra gäster!
Bit Boys spelar folkmusik och visor och består av Bitte Lundström durspel, Carl Edvard Rudebäck klarinett och Per-Arne Hellman kontrabas.
Det är frivilligt inträde – förslagsvis kr 100.- som gäller.
Välkommen till en musikalisk upplevelse!

Akvarellutställning Emelie Klockarås

Andra utställningen säsongen 2022 blir en akvarellutställning med. Det är Emelie Klockarås som visar sina verk.

Genom åren har jag målat med olika tekniker men nu är det akvarellen som jag jobbar med. Experimenterar med färger, kontraster mellan ljus och mörker och vill gärna förmedla en känsla. Ljuset är det centrala i mina verk, mer än själva motivet i sig. Motiven är oftast olika landskapsmiljöer där jag främst har inspirerats av naturen, en kombination av realism och min inre värld. För mig är målandet olika faser och en process, så det jag målar idag är inte säkert jag gör imorgon.

Lördagen den 23 april mellan kl 11.00-14.00 blir det vernissage och Emelie är närvarande.
Utställningen pågår sedan tom 8 maj med öppettider fredag – söndag kl 11.00 -16.00.
Välkommen!

Konsert ”THE WAFFLEBOYS”

Söndag den 27 mars är det dags för första konsert på Lofta Caffès scen.
Kl 15.00 spelar ”The Waffleboys” dvs Mats Molin och Per Malmborg.

– The Waffleboys spelar schyssta visor och coola melodier för den som vill höra på. Mats Molin spelar visor och blues. Per Malmborg spelar visor och lite Bellman. Vi kör även några schyssta låtar tillsammans. Frivilligt inträde, men förslagsvis 100 kronor, så vi har råd att köpa nya strängar. –

Johan Sandell

Första utställning för säsongen 2022 hänger nu uppe i våra salar.
Johan Sandell visar 45 detaljrika akvareller med mestadels naturmotiv från omnejden.

”Min motivvärld är i huvudsak den småländska naturen omkring oss. Den rymmer så mycket variation och det gäller ”bara” att fånga rätt årstid, rätt tid på dygnet och rätt ljus. Ett tilltänkt motiv kan vara helt ointressant och platt gång på gång under flera år, men plötsligt faller förutsättningarna på plats och penslarna åker fram. Min strävan är att använda akvarellens pigment så mycket det går och samtidigt sträva efter kontraster. Tidigare var min teknik mer laverande, men med mer pigment tycker jag det blir fart i målningarna.”

Vernissage är lördagen den 26 mars ifrån kl 11.00 utställningen pågår tom 18 april med öppettider fre-sön kl 11.00 – 16.00.
Välkommen!

Smygöppning och bokpresentation

Söndagen den 20 mars smygöppnar vi Lofta Caffè kl 11.00. KL 16.00 är Per Erik Gustavsson och Mark Olson våra gäster. Det är boken ”MIT SVARTVITA LIV” ett fotografiskt testamente som dem presenterar. Per Erik är en fotograf med mångårig erfarenhet och han visar bilder, pratar om fotografi och skapande.
Välkommen!!!

Utställningar 2022 Lofta Caffè

Johan Sandell öppnar vår säsong den 25 mars 2022 med en akvarellutställning som pågår tom den 18 april.
– Jag har målat till och från hela livet, men aktivt endast de senaste fem åren. Genom åren har jag haft möjlighet att testa olika tekniker, men tycker att akvarell passar mig bäst och det är uteslutande det jag använder nu. Akvarellfärgen bjuder på så mycket variation och trevliga överraskningar. Utmaningen är att låta den arbeta lite själv – det är ju vatten och pigment som simmar omkring. 
Min motivvärld är i huvudsak den småländska naturen omkring oss. Den rymmer så mycket variation och det gäller ”bara” att fånga rätt årstid, rätt tid på dygnet och rätt ljus. Ett tilltänkt motiv kan vara helt ointressant och platt gång på gång under flera år, men plötsligt faller förutsättningarna på plats och penslarna åker fram. Min strävan är att använda akvarellens pigment så mycket det går och samtidigt sträva efter kontraster. Tidigare var min teknik mer laverande, men med mer pigment tycker jag det blir fart i målningarna.
Rubriken till mina målningar är alltid ”En resa i stämningar” och det är valt för att jag hela tiden ska sträva efter att förmedla min stämning inför motivet, så att betraktaren kan uppleva den utan förklarande text. –
Instagram: johansandell_akvarellkonst
Facebook: Johan Sandell
Hemsida:www.johansandell.com

Vi fortsätter med akvarell mellan den 22 april och 8 maj. Då är det Emelie Klockarås som visar sina verk.
– Genom åren har jag målat med olika tekniker men nu är det akvarellen som jag jobbar med. Experimenterar med färger, kontraster mellan ljus och mörker och vill gärna förmedla en känsla. Ljuset är det centrala i mina verk, mer än själva motivet i sig. Motiven är oftast olika landskapsmiljöer där jag främst har inspirerats av naturen, en kombination av realism och min inre värld. För mig är målandet olika faser och en process, så det jag målar idag är inte säkert jag gör imorgon. –
https://www.instagram.com/emelieklockaras
https://m.facebook.com/klockarasemelie

Tredje utställningen är konstnärsparet Hoschang Moschiri och Elizabet Christiansson. Dem visar mellan 13 och 29 maj två utställningar i olika tekniker.
– Det jag speglar i mina verk är den kärlek som jag har till naturen, den främsta källan till den inspirationen får jag från mitt inre landskap. Då vi idag lever i en väldigt stressad värld är det viktigt för mig att skapa en lugn plats, därför försöker jag återge både lugn och harmoni i mina verk. Mina vandringar i naturen reflekteras i min konst, från söder till norr. Allt ifrån hav, fjäll till åkerlandskap återspeglar sig i mina konstverk. – Hoschang Moschiri
https://www.moschiri.se/
Instagram: moschirihoschang

– Jag bor i Västervik och arbetar mest med textil konst, som väv och broderi, men också med måleri och collage. Jag tänker att det blir en blandning av detta i Lofta. – Elizabet Christiansson
www.elizabetchristiansson.se
Instagram: elizabetchristianssonart
@bettybead

3 – 19 juni är Mika Liffner vår gäst.
– När jag målar bestämmer jag själv. Helst målar jag på återvunnet material, överblivet byggmaterial, brädor och tyg. Jag målar snabbt som ögat och kräver färg som torkar fort, det blir akrylfärg. Jag håller aldrig på med en sak i taget, helst tre eller fler. Jag vill berätta för er om allt jag ser och allt jag tänker. Jag leker med färg, form, text och figurer tills bilden talar om att den är klar. Det blir många lager ibland, det är bra, tycker jag. Det blir fel och jag gör om. Ibland blir de bilder bäst som jag har bråkat med mest. Alla lager av misslyckanden ger den färdiga bilden ett större djup. En ska inte vara rädd att göra fel. Med mod och fantasi kommer en långt. Jag använder mig av inkomstbaserade tavelpriser för att alla ska ha råd med konst. –
www.mikart.se
https://www.barnkulturost.se/sv/305265/Skapa/

FOTOHÖST VII flyttar till sommaren! I år har vi många fotografer som vill ställa ut och så blir det en lång period med fotokonst mellan 23 juni – 11 september!
Den första utställning mellan 23 juni – 7 juli är med Niklas Storm.
– Jag är en konst- och naturfotograf som använder bilder för att formulera och uttrycka känslor. Mitt mål är att skapa bilder som berör och som ställer frågor, där det finns mer att upptäcka än det som omedelbart fångar betraktarens intresse. Naturens och världens skönhet får också vara med i bilderna och ibland är det enbart det som är motivet.
Mitt bildskapande använder jag som avkoppling och frånkoppling från en ibland stressig vardag. Med kameran i handen ute i naturen och det fullständiga fokus det skapar försvinner alla måsten.
Mina bilder har funnits med i ett stort antal utställningar de senaste åren. Temat har varierat från rent naturfoto till streetfoto, men också t ex en utställning som ville visa hur mycket vi vant oss vid övervakningskameror.
„In the twilight zone“ heter utställningen som också finns som bok som har fått flera internationella utmärkningar.
https://facebook.com/niklastorm
https://instagram.com/niklastorm

Vi fortsätter med fotokonst! Mellan 9 och 28 juli visar Mona Gelebo sin utställning ”Jag ger dig det jag ser”
Mona presenterar ett spektrum av bilder i svartvitt och färg. Porträtt, natur, landskap, abstrakt och arkitektur. Mona har tidigare haft ett 30-tal utställningar runt om i landet, egna och tillsammans med andra. Bosatt i Västervik.
Instagram: @monage

Den enda utställningen som kommer ifrån utlandet denna säsong äger rum mellan
30 juli – 21 augusti och visar fotografi av Andreas Thal.
Andreas bor och arbetar i Hamburg.
– Seit mehr als drei Jahrzehnten beschäftige ich mich mit der Fotografie. Ich kann nicht anders. – (Sedan längre än 3 decennier jobbar jag med fotografi. Jag kan inte låta bli.)
https://www.andreas-thal.de

Fjärde och sista fotoutställning för säsongen kommer ifrån Erkki Saikkonen
26 augusti -11 september.
-Små byggnader som finns kvar i kulturlandskapet, övergivna industrier, det nära landskapet, livet på landet…fotograferat både analogt och digitalt och med lite tur kommer jag även att visa en och annan cyanotype.-
 instagram@detours_by_erkki

Ermias Ekube avbryter fotoserien – med sina målningar 16 september – 2 oktober är han vår utställare.
– Sedan jag flyttade till Sverige har jag imponerats av naturen och dess förvandlingar under de fyra årstiderna. Detta intryck har sakta blivit en del av min fantasi och kreativa process; specifikt fördjupar det min färgkänslighet. –
https://www.ermiasekube.com/
@ermiasekubestudio

7 – 23 oktober blir det utställning med Josefin Nordström Palic.
– Josefins konst utforskar förhållandet mellan människor och natur. Hennes arbete rör sig inom traditionen av abstrakt expressionism, och utforskar abstraktion och representation. Josefin använder akvareller som en metod för att utforska den ständiga rörelsen i förhållandet mellan det inre och yttre landskapet. –
@nordstrompalic.art
www.josefinnordstrompalic.se

Det kommer att bli mer akvarell mellan 28 oktober och 13 november när Eva Norström visar sina tavlor.
-Akvarellfärger är bångstyriga och lever sitt eget liv, olika färger har olika egenskaper. När man blandar dem med vatten händer olika saker och resultatet kan du aldrig helt bestämma över. Det gör det så spännande att måla akvarell, det är utmanande och blir aldrig långtråkigt. Transparensen och lyskraften lockar mig också, att få fram spänningen mellan ljust och mörkt. Naturen är min främsta inspirationskälla. Hav och fyrar i stormigt väder är dramatiskt och fascinerande att måla. Även blommorna i min trädgård och skogen bakom är återkommande motiv.
https://www.facebook.com/Eva.akvarell/
https://www.facebook.com/evasakvarellkurser/
https://www.instagram.com/evanorstrom49/
https://www.eva-akvarell.com/

Karin Rubin avsluter med en utställning 20 november -18 december.
– Pensionerad inredningsarkitekt som återvänt till Sverige efter 20 är utomlands. Numera bosatt i Överum där jag i min studio varvar mellan att måla i akryl och i ull.
Ulltavlorna utgörs av en vät tovad bakgrund som jag sedan nåltovar med tunna lager av merinoull.-

 
 

Konstutställning Monika Hellman och Anita Lundgren

Till vår säsongförlägning visar vi en utställning med verk från Anita Lundgren/väv och Monika Hellman/textil och måleri.
Konstnärsparet har visat sina mångfaldiga arbeten för flera år sedan här och bjuder nu på nya spännande upplevelser.
Utställning är öppet på söndagar kl 11.00 – 16.00 tom 19 december.
Välkommen!!!